3082 KC ROTTERDAM
Tel: 010 - 428 02 25
Fax: 010 - 495 60 16
Follow @FysioCharlois
e-mailadres met daarin:
- uw naam
- uw adresgegevens
- uw geboortedatum
- uw telefoonnummer
- uw klacht
Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
info@fysiotherapiecharlois.nl
Medische gegevens
Verstuur géén medische gegevens via dit emailadres! Als u deze wilt versturen neem dan contact met ons op.
Psychosomatische fysiotherapie
Of: Zijn uw lichaam en geest in balans?
U herkent het vast wel. Last van wat pijnklachten in de nek of rug, vermoeid zijn of slecht in slaap komen na een spannende dag. Soms voelen we ons onrustig, omdat we ergens bezorgd over zijn. Vaak gaat het vanzelf redelijk snel weer over.
Als de klachten lang duren, steeds maar terug komen of erger worden gaan we ermee naar de dokter, maar er wordt niet altijd een duidelijke oorzaak of medische verklaring voor gevonden.
Vaak is er bij dit soort klachten een relatie met spanningen en stress. Hoe we ons psychisch voelen heeft direct invloed op ons lichaam en andersom. Door verschillende factoren in ons leven, zoals bijvoorbeeld een hoge werkdruk, emotionele gebeurtenissen, ziekte, conflicten of relationele problemen kan de balans verstoord raken en kunnen we lichamelijk en/of psychisch overbelast raken.
Wat is psychosomatische fysiotherapie?
Psychosomatische fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De psychosomatisch fysiotherapeut richt zich op de behandeling van mensen met spanning- of stressgerelateerde klachten en onverklaarde pijn en vermoeidheid.
De klachten kunnen zich zowel lichamelijk als psychisch uiten, denk hierbij aan:
- spanningshoofdpijn
- extreme vermoeidheid
- (chronische) nek- en rugpijn
- moeite met ademhalen, hyperventilatie
- onverklaarde buikpijn
- druk op de borst of hartkloppingen
en ook:
- een onrustig of opgejaagd gevoel
- slaapproblemen
- piekeren
- angstig, onzeker zijn
- niet meer kunnen ontspannen
- burn-out of depressie
Wanneer u verschillende van de bovenstaande klachten herkent, zou psychosomatische fysiotherapie zinvol voor u kunnen zijn.
Hoe ziet de behandeling eruit?
De eerste keer is er een uitgebreid gesprek en onderzoek, waarin wordt gekeken naar uw klachten en de mogelijke oorzaken. Hierbij komen zowel lichamelijke als psychische aspecten aan bod. Ook uw omgeving is van belang, zoals bijvoorbeeld uw werk en thuissituatie. Vervolgens zal er samen met u een therapieplan worden opgesteld en worden doelen bepaald die u wilt bereiken. Uw eigen inbreng en inzet is daarbij erg belangrijk.
De behandeling is toegespitst op uw situatie en hulpvraag. De psychosomatisch fysiotherapeut begeleidt u in het herstellen van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning. U krijgt inzicht in het ontstaan en de gevolgen van de klacht.
Daarnaast bestaat de therapie uit bijvoorbeeld: ontspanningstechnieken, bewustwording van uw lichaam en lichamelijke reacties, mindfulness, leren aanvoelen en respecteren van lichamelijke en psychische grenzen, stressmanagement en ademhalingsoefeningen.
Voor de beste behandeling is soms samenwerking met andere deskundigen nodig, zoals met de arts, psycholoog, maatschappelijk werk of andere zorgverleners. Zij kunnen hun activiteiten afstemmen op elkaar, zodat u zo goed mogelijk kan herstellen.
Psychosomatische fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie.
Vergoeding gebeurt volgens de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering.